Bu makalemizde sizlere yangın geciktirici boya nedir ve yangın geciktirici boya nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Yangın boyası uygulama her geçen gün gelişen boya sektörüyle birlikte her alanda ihtiyaçlarınızı karşılayacak ürün grupları ile gelişmeye başlamıştır.
İnşaat sektörü son yıllarda çok gelişmiştir ve bir bina inşa edilirken daha fazla gereklilik talep edilmektedir. Sürdürülebilirliği ve binaların izolasyonunu dikkate almanın yanı sıra, güvenliğe de odaklanılmıştır. Bu anlamda, en önemli özelliklerden biri yangın önlemedir. Yangın alarmları veya yangın söndürücüler gibi önleyici çözümler kurulması tavsiye edilir, ancak binaların diğer pasif koruma önlemlerine de sahip olması gerekir . Bu önlemlerden biri de yangın geciktirici boyadır.
Yangın Geciktirici Boya Nedir?
Yangın geciktirici boya nedir, bir binada yangın çıkması durumunda yangının yayılmamasına yardımcı olur. Bu nedenle, alevin yayılmaması ve yayılmamasına katkıda bulunması nedeniyle, yangının hızla yayılmasını önlemek için en etkili önlemlerden biridir . Yangın geciktirici boya, özellikle binalarda söz konusu olduğunda, yangın, bina içindeki insanların binadan ayrılmaları için daha fazla zaman sağlamasına izin verdiğinden, esastır.
Yangın geciktirici boyayı şişen boyadan ayırmak önemlidir. Birincisi alevin yayılmasını önler, ikincisi ise binanın şişmesiyle sıcaklıkta bir artış olduğunda ve onu kaplayan , yangını içeren ve zarar vermesini önleyen elemanları yalıtan kalın bir köpük tabakası oluşturduğunda tepki verir.
Yangına dayanıklı boyaların ana özellikleri şöyledir:
- Kaplama malzemelerinin yanıcılığını ve yanmasını azaltır.
- Yangın geciktirici boya, yangınların oluşmasını engellemez, ancak yangınların genişlemesini geciktirir.
- Farklı tipler vardır ve her bir tipe bağlı olarak metal, ahşap, lake yüzeyler vb.
- Hem iç hem de dış mekan yüzeyleri için uygundur .
- Bu edilebilir püskürtme tabancası, fırça veya rulo ile uygulanabilir .
Yangın Geciktirici Boya Nasıl Yapılır?
Bu başlık altında sizlere yangın geciktirici boya nasıl yapılır sorunun cevabını vereceğiz, öncelikle çalışma alanınızı bir damla bezle koruyun ve koruyucu eldiven kullanın. Böylece boya sıçramaların önüne geçmiş oluruz. Katkı maddesini iyice karıştırın. Katkının boyanın rengi veya dokusu üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Boyanacak alanın temizlendiğinden ve astarlandığından emin olun. Yangın geciktirici boyayı uygulayın. Sizlere üstün özellikleriyle boyanın uygulandığı orijinal film kalınlığının 40 – 60 katı kadar kalınlığa erişerek ısı transferini engelleyici fiziksel bir bariyer oluşturan Permolit Su Bazlı Yangın Geciktirici Boya‘mızı öneririz.
Yangın Geciktirici Boya Nasıl Uygulanır? Yangın Boyası Uygulama
Herhangi bir yangın esnasında artan ısı ile birlikte boya bileşenleri birbirleriyle reaksiyona girerek kalın ve güçlü bir karbon köpük oluşturur. Bu köpük, boyanın uygulandığı orijinal film kalınlığının 40 – 60 katı kadar kalınlığa erişerek ısı transferini engelleyici fiziksel bir bariyer oluşturmak suretiyle alttaki çelik, duvar veya ahşap malzemeleri yangının ısısından ve direkt alevinden korumaktadır. Elde edilen Isı yalıtımı ile sıcaklık artış hızı yavaşlatılarak yapı içerisindeki kişilerin yapıyı terk etmeleri ve yangının kontrol altına alınması için süre kazanılır. Yangın esnasında ortam sıcaklığından uygulandığı yüzeyleri, uygulama kalınlığına bağlı olarak 90 dakikaya kadar korur. Özellikle çeliğin kritik sıcaklığa gelmesini geciktirerek can ve mal kayıplarının artmasına engel olur. Yangın geciktirici boyayı dış etkenlerden korumak için son kat olarak Permomax ipek mat iç cephe boyası, uygulanmalıdır.
Yangın geciktirici boya nasıl uygulanır sorusunun cevabını sizlere vermeye çalıştık yangın geciktirici boya ile ilgili bilgi almak için sizleri en yakın permolit bayimize bekliyoruz.
bu konu hakkında henüz bilgilendirilmedik