Boyalar nasıl yapılır Boya nelerden oluşur | Boya yapımında kullanılan maddeler

Boyalar nasıl yapılır Boya nelerden oluşur | Boya yapımında kullanılan maddeler

Çoğu insan boyalar nasıl yapılır merak etmez. Boyanın sadece duvarlara uygulanan renkli bir maddeden başka bir şey olmadığını düşünebilir. Halbuki, boya sadece bir renkten daha fazlasıdır, duvar ve tavanlarınızı aydınlatan, güzel bir yüzeye sahip olmasını sağlayan ve içerdiği özelliklere göre küf, mantar ve nem gibi etkenlere karşı yaşam alanlarını koruyan bir malzemedir.

Boyalar Nasıl Yapılır? Boya Yapımında Kullanılan Maddeler

Boya dört ana bileşenden meydana gelir. Boyayı oluşturan bileşenler pigment, çözücü, reçine ve katkı maddeleridir. Reçine, tüm pigmentleri bir arada tutan bağlayıcıdır. Boyanın yüzeye yapışmasını sağlar. Su bazlı boyalarda bağlayıcı olarak akrilik emülsiyon polimerleri kullanılır. Katkı maddeleri küf ve mantar önleme, daha hızlı kuruma ve kabarmaya karşı dayanıklı olması gibi boyanın özelliklerini arttırmak için kullanılır. Çözücüler, pigmentleri ve reçineyi birbirine bağlamaya yardımcı olan bir taşıyıcı görevi görür. Bu maddeler organik olabilir veya üretici sadece su kullanabilir. Pigmentler boya rengini ve parlaklığını vermek için kullanılır.

Pigmentler

Hem doğal hem de sentetik yüzlerce farklı pigment vardır. Temel beyaz pigment, mükemmel kapatma özellikleri için seçilen titanyum dioksittir ve siyah pigment genellikle karbon siyahından yapılır. Prime ve Extender olmak üzere iki gruptur. Prime grubunda beyaz, yeşil oksit, sarı ve kırmızı gibi renkleri içerir. Extender grubunda kalsiyum karbonat, talk, mika ve birkaç isim baritler içerir. Boya yapmak için kullanılan diğer pigmentler arasında kırmızı için demir oksit ve kadmiyum sülfür, sarı ve portakal için metalik tuzlar, mavi ve yeşil için demir mavi ve krom sarı bulunur.

Çözücüler ve Reçineler

Çözücüler çeşitli düşük viskoziteli, uçucu sıvılardır. Bunlar petrol mineral, benzol, alkol, ester, keton ve aseton gibi aromatik çözücüler içerir. En çok kullanılan doğal reçineler keten tohumu yağı, hindistan cevizi yağı ve soya fasulyesi yağıdır, alkidler, akrilikler, epoksiler ve poliüretanlar ise en popüler sentetik reçineler arasındadır.

Katkı Maddeleri

Katkı maddeleri birçok amaca hizmet eder. Bazıları, kalsiyum karbonat ve alüminyum silikat gibi boyanın yapısını ve özelliklerini değiştirmeden dahil olan dolgu maddeleridir. Diğer katkı maddeleri ekstra belirli istenen özellikleri oluşturur.

Boyalar nasıl yapılır Boya nelerden oluşur | Boya yapımında kullanılan maddeler” yazısında 4 düşünce

  1. Mehmet Onur Sevim diyor ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Boya yaparken en önemli unsur boya markası bnce boyacımın önerisiyle permomaxa başladım çok memnun kaldım

  2. Songül Tektaş diyor ki:

    Keşke her marka sizin kadar iyi yapabilse boyalarını yıllarca bir sürü marka denedik ama yüzümüz permolit boyaları ile güldü 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Merhaba! Permolit Boya'ya hoş geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?