Yağlı Boya Çeşitleri – Su Bazlı Yağlı Boya

Resim İçin Kullanılan Yağlı Boya

Yağlı Boya Çeşitleri – Su Bazlı Yağlı Boya

Yağlı boya, ilk olarak on beşinci yüzyılda Rönesans döneminde ortaya çıktı. İlk önce Kuzey Avrupa’da ressamlar tarafından kullanılmıştır. Yağlı boya 70’li yıllardan itibaren yaşam alanlarımızda uygulamak geliştirilmiştir.  Tüm boyalar gibi, yağlı boya da üç maddeden oluşur. Yağlı boya pigment, bağlayıcı ve çözücüden oluşur. Pigment renktir ve genellikle bir tozdur. Yağlı boyadaki bağlayıcı, keten tohumu yağıdır. Çözücü çeşitli şeyler olabilir, ancak çoğu zaman terebentin veya mineral alkollüdür. Herhangi bir boyada bulunan bileşenlerin özelliklerini anlamak, onlarla resim yaparken başarınızı etkileyecektir. Yağlı boyalar hobi ve sanat için kullanıldığı gibi aynı zamanda duvarlarınız içinde uygulayabilirsiniz.

Ressamlar tarafından kullanılan Yağlı Boya 

Yağlı Boya Yüzeyleri Nasıl Olmalı?

Yağlı boya için yüzeyler çok çeşitli olabilir. Bir sanatçı ahşap, kağıt veya en çok tuval üzerine çalışmayı seçebilir. Yüzeyin seçimi ne olursa olsun, yüzeyi akrilik astar benzeri ile hazırlamak iyi bir fikirdir. Bu, yağlı boya ile boyama için uygun bir yüzey oluşturur.

Yağlı Boya Fırçaları Nasıl Olmalı?

Yağlı boya için çok çeşitli fırçalar kullanılırken, en çok sert kıl fırçaları kullanılır. Yağlı boyalar genellikle kalın olduğundan, kıllı fırçanın sertliği formunu tutabilmektedir. Fırçalar çeşitli şekil ve boyutlarda üretilmektedir. Düz fırçaların ucunda kareleri daha uzun lifler bulunurken parlak fırçalar daha kısa liflere sahiptir. Parlak fırçalar da kare şeklindedir.

Resim İçin Kullanılan Yağlı Boya
Resim İçin Kullanılan Yağlı Boya

Yağlı Boya Teknikleri

Yağlı boyalar bir yağ bağlayıcı kullandığından, tamamen kuruması biraz zaman alır. Bu hem avantaj hem de dezavantaj olabilir. Sanatçı zaman içinde yüzeydeki boyayı “çalışmak” için zaman istediğinde veya renkleri doğrudan yüzeye karıştırdığında avantaj sağlar. Sanatçı, boyayı veya boyayı tamamen yeni bir renge sahip bir alan üzerinde hızla katlamak istediğinde, bir dezavantajdır.

Duvarlarınız İçin Kullanılan Yağlı Boya

Günümüzde yağlı boyalar, su bazlı boyalar kadar tercih edilmese de hala kullanılmaktadır. Özellikle eski evlerde yağlı boya sıklıkla kullanılmaktadır.

Yağ Bazlı Boya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  1. Yavaş Kurutma –  Yağ bazlı boya, yavaş yavaş kurumaya neden olur ve “Boya kurumasını beklemek gibi bir şey” dememizin sebebi. Yağ bazlı boyalar, su bazlı boyaların aksine, tekrar boyanacak kadar kuru olmalıdır. Tekrar boyama işlemi için yaklaşık 4 saat beklemek gerekmektedir. Bu, tüm süreci yavaşlattığı için ilk başta bir problem gibi görünebilir. Ancak bu yavaş kuruma, yağ bazlı boyaların daha iyi akmasını ve su bazlı boyadan daha pürüzsüz bir sonuç vermesini sağlar. Bu yavaş işlem, fırça işaretlerinin dikkat çekici derecede iyi seviyeye gelmesine izin verir.
  2. İyi Havalandırma – Yağ bazlı boya ile çalışıyorsanız, su bazlı boya ile yaptığınızdan daha iyi havalandırma gerekir. Bu tür boyalar ile uygulama yaparken pencereleri açtığınızdan ve temiz hava almak için kapıya bir fan yerleştirdiğinizden emin olun. Yağ bazlı boyalar genellikle su bazlı boyalardan daha yüksek bir VOC içeriğine sahiptir, bu yüzden ekstra havalandırma gereklidir.
  3. Sararma –  Yağlı boyaların en büyük dezavantajlarından bir sararmaya karşı dirençli olmamasıdır. Bu nedenle günümüzde yağlı (sentetik) boyalar yerine su bazlı yağlı boyalar tercih edilmeye başlamıştır.
  4. Kıl Fırça, yağlı boya için en iyilerden biridir.
    Kıl Fırça, yağlı boya için en iyilerden biridir.

    Küf olabilir – Dışarıda kullanıldığında, yağ bazlı boya küflenme eğilimi gösterir. Bu özellikle, daha büyük miktarlarda keten tohumu yağı içeren çeşitlerde yaygındır.

  5. Spesifik Bir Fırçaya ihtiyacınız var –  Yağ bazlı boyalar su bazlı boyalardan farklı bir fırça gerektirir. Hem su bazlı hem de yağlı boyalar için fırçalar vardır, ancak doğal kıl fırçaları yağ bazlı boyalarla daha iyi uygulanır. Boya fırçalarını en yakın permolit bayilerinde ve yapı marketlerde bulabilirsiniz.

Yağlı Boyalara Alternatif Su Bazlı Yağlı Boya

Su bazlı yağlı boya aslında su bazlıdır fakat parlak görünümleri nedeniyle su bazlı yağlı boya olarak belirtilmektedir. Permolit Permolife iç ve dış mekanlardaki tüm ahşap, metal ve beton yüzeylerde, kapı, pencere ve mobilyalarda kullanılan su bazlı yağlı boyadır. Silinebilir özelliğe sahiptir ve solmaz. Yüksek parlaklığa sahip olmasına rağmen su bazlı olduğu için, kullanıldığı mekanlarda rahatsız edici koku yapmaz. Yağmur ve UV ışınları gibi atmosferik etkilere karşı dirençlidir.  Ayrıca su bazlı yağlı boyalar grubunda  yer alan Permolife Amerikan Kapı Boyası, Amerikan panel kapılarda ve her türlü ahşap yüzeylerde kullanılabilir. Her türlü ahşap yüzeye mükemmel yapışır ve örtücülük gücü yüksektir. Çatlama, kabarma, dökülme yapmaz ve uygulandığı yüzeyde ahşabın doğal dokusunu gösterir. Su bazlı olduğu için rahatsız edici kokusu yoktur ve sararmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Merhaba! Permolit Boya'ya hoş geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?