Evlerimizi yenilemek için sık sık baş vurduğumuz su bazlı boya zehirlermi çoçuk ve hamilelere zararlımı birçoğumuz merak ediyoruz. İç mekan kullanımı için üretilen çoğu boyanın kullanımı güvenlidir. Solvent bazlı veya yağ bazlı boyalar, su bazlı boyalara göre gözlerde, deride ve solunum yollarında daha fazla tahrişe neden olabilir. Boya kokusunundan hamile kadınlar ve fetüsün zarar gördüğüne dair hiçbir kanıt yoktur, ama hamile kadınların en azından mide bulantısına karşı yeni boya yapılan bir yerdeki kokuya maruz kalmamaları tavsiye edilir. En çok kullanılan boya lateks su bazlı boyalardır, çünkü hem çabuk kurur hemde sabun ve su ile kolayca temizlenebilir. Sıvı lateks boya cildi tahriş edebilir. Yutulduğunda, mide rahatsızlığına veya kusmaya neden olabilir. Lateks su bazlı boya zehirlemez. Duvarda veya kurumuş su bazlı boyada zehirlemez fakat boya parçacıkları boğulma riski oluşturabilir.
Su bazlı boya zehirlermi
İç mekanlarda kullanılmak üzere üretilen birkaç farklı çeşit boya vardır. Hepside renk pigmentleri için boyanın karıştırılabilmesi ve uygulanabilmesi için sıvı içerir. Lateks veya akrilik lateks boyalar birincil sıvı olarak su kullanır ve su bazlı boyalar zehirlemez, ancak içeriğinde başka çözücüler de mevcut olabilir. Yağ bazlı boyalar birincil sıvı olarak mineral yağ içerir.
Solvent bazlı boyalar, sıvı olarak uçucu organik kimyasallar (VOC) kullanabilir. Ortak VOC’ler arasında Toluen, Ksilen, Etanol ve Aseton bulunur.
Uçucu organik bileşikler (VOC), normal oda sıcaklığında yüksek buhar basıncına sahip organik kimyasallardır. VOC’ler çok sayıda ve çeşitlidir, her yerde bulunur. doğal olarak oluşan veya doğal olmayan insan yapımı kimyasal bileşikleri içerirler. Çoğu koku (VOC) uçucu organik bileşiklerdir.
Diğer maddeler boya Türüne göre değişir; örneğin, bazı boyalar küf önlemek için kimyasal maddeler içerebilir.
Yağ bazlı boyalar da cildi tahriş edebilir. Yutulduğunda mide rahatsızlığına neden olabilirler. Yine de daha büyük bir sorun var: birisi yağ bazlı boya yutarsa ve üzerine tıkarsa, boya akciğerlere girebilir. Akciğerlerdeki Mineral yağ, solunum ve Pnömoniye neden olabilir. Bu boya ile ortak bir sorun değil; boya kalın ve çocuklar nadiren çok yutar.
Lateks ve yağlı boyalardaki (VOC) uçucu organik bileşiklerden gelen gazlar gözleri, burnu ve boğazı tahriş edebilse de, talimatlara uygun kullanıldığında vücudu zehirlemezler. Herhangi bir tahriş anında temiz havaya çıkıldıktan sonra düzelir. Temiz hava yardımcı olmadığında, sıcak bir duş almak ve saçları yıkamak da yardımcı olur.
Solvent bazlı boyalar, su bazlı veya yağ bazlı boyalara göre ciltte veya yutulduğunda daha tahriş edici olabilir. Ancak solvent bazlı boyalardaki en büyük endişe dumanı akciğerlere teneffüs etmektir. Solvent bazlı boya dumanı solunduğunda uzun süreli baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir. Bu daha çok kötü havalandırılan bir alanda veya geniş alanlar boyandığında olabilir.
Su bazlı boyalar hamile ve çocuklar için tehlikeli mi?
Hamile kadınlar genellikle boya kokusu bulunan ortamları soluma konusunda endişelidir. Bu boyadan etkilenecekleri anlamına gelmese bile, doktorlar dikkatli olalarını önerir. Mümkünse, hamile kadınlar boya kokusunu teneffüs etmemelidir.
Boyanın güvenli bir şekilde atılması, yaşadığınız yere bağlıdır. Birçok ilçede boya kuruduktan sonra, evdeki çöp bidonlarına atılarak imha edilir. Fakat yağ bazlı ve solvent bazlı boyalar genellikle tehlikeli madde kurallarına göre atılmalıdır. Bunun için yaşadığınız ilçenin belediye yönetmeliklerine bakın.
Ben evde permolife amerikan su bazlı boya kullanıyorum koku yapmıyor ehrhangi bir olumsuz etkisi de olmadı hiç çocuklar ve hanım çok rhat duruyor evde.
Asıl permolite başlamadan önce kullandığımız boyalar rahtasız edici bi koku bırakıyordu rahat oturamıyorduk bir iki gün. Permomax ve su bazlı boyalardan sonra bu sorun kalmadı
Normal boyalar asıl su bazlılara göre daha çok insanı Zehirliyor gibi koku yayıyor ben permolitin su bazlısından hiç rahatsız olmadım bugüne kadar