Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır

Akrilik Boya

Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır

Su bazlı akrilik boya, su içinde (akrilik polimer emülsiyonu) ve pigmentte tutulan plastik akrilik reçine parçacıklarından oluşur. Su buharlaştıkça reçine parçacıkları birlikte güçlü bir dayanıklı boya oluşturur.

Akrilik Boya Bileşenleri

Akrilik reçine

Akrilik emülsiyonların yapıldığı bir polimer. Yüksek kaliteli akrilik reçine, yüksek kaliteli polimer emülsiyonu için gerekli bir bileşendir.

Cilt

Akrilik polimer emülsiyonu, Akrilik boyanın kullanım ve dayanıklılık özelliklerini veren bağlayıcıdır.

Pigment

Çözülmeyen kuru, toz halindeki materyaller, ancak akrilik polimer emülsiyonu ile karıştırıldığında asılı halde kalırlar. Organik, inorganik, doğal ve sentetiktirler. Uygulandıkları yüzey için çok az veya hiç afinitesi yoktur. Bir boya yüzeyine pigmentler yapıştırmak ve bir boya filmine birleştirmek için bağlayıcı gereklidir.

Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır
Akrilik boya teknikleri

Akrilik Boyanın Özellikleri

  • Sudan etkilenmez.
  • Kuru bir boya yüzeyi, sabun ve su ile hafifçe yıkanarak temizlenebilir.
  • Sıcak havada yumuşak olur; soğuk havalarda esnekliği azalır.

Akrilik Boya Ne İçin Kullanılır?

Akrilik boya, birçok uygulamada kullanılabilecek, su bazlı, toksik olmayan ve çabuk kuruyan bir boyadır. Akriliklerin temizlenmesi ve opak olması kolaydır, yani hataları üzerlerinde boyayarak düzeltebilirsiniz. Akrilik boyanın tipine bağlı olarak, iç veya dış mekanlarda kullanıma uygundur ve akrilik boyayı ömrü solmadan veya çatlamadan uygulamalısınız.

 El Sanatları için Akrilik Boya

El sanatları için kullanılan bu boya en yaygın ve ucuz akrilik türüdür. Çeşitli renklerde bulunur, pürüzsüz ve kremsi bir kıvama sahiptir. Ahşap, seramik, kâğıt, kumaş, cam ve kanvas dahil olmak üzere çoğu iç mekân projelerine uygundur.

 Ev için Akrilik Boya

Lateks boya, akrilik esaslı bir boyadır. İç cephe boya uygulaması, tavan boyama veya dış cephe boya uygulaması için uygundur. Lateks boya, mattan parlaklığa kadar çeşitli yüzeyler içerir. Kuruma süresi, bitime bağlı olarak değişecektir, ancak çoğu bir saat içinde dokunulacak kadar kuru olacaktır. Ek katlar uygulanmadan önce boyayı iyice kurumasına izin verin. Boyamadan önce bir kat lateks astarın uygulanması, lateks boyasının dayanıklılığını artıracak ve rengi daha gerçekçi tutacaktır. Permolit Boya’nın akrilik esaslı boyaları mevcuttur. Perulo Akrilik Texture Dış Cephe Kaplaması, Permolak Su Bazlı Akrilik Astar, Permomacun Su Bazlı Süper Akrilik İç Cephe, Permomacun Süper Akrilik Su Bazlı Dış Cephe ve Permobinder Akrilik Emülsiyon Esaslı Konsantre Astar Permolit Boya’nın akrilik esaslı boya ve macunlarıdır.

Sanatçılar için Akrilik Boya

Tuval üzerine sanatçıların kullanabileceği akrilik boyanın özellikleri kullanım alanlarına göre değişmektedir. Öğrenci dereceli akrilik boyalar daha ucuzdur düşük kaliteye sahiptir; fakat dayanıklılığı gayet iyidir. Sanatçıların kullandığı akrilikin, boyama yaparken iyi bir tutarlılık ve kontrol sağlar bunun için çeşitli Akrilik boya teknikleri vardır. İnce veya ayrıntılı çalışma için kullanılır, birkaç dakika içinde kururlar ve düzgün kenarlar sağlar, böylece tabakaları hızla eklemeye devam edebilirsiniz. Ağır gövdeli akrilik boya daha kalındır, bu da dramatik fırça darbeleri ve daha fazla dokulu çalışma için iyidir. Aynı zamanda, renk karıştırmaları için de uygundurlar çünkü daha yavaş kururlar, birkaç saatten bir haftaya kadar kurumaya kadar kurutulurlar.

Akrilik Boya Teknikleri Kullanım Alanları

Akrilik boya ile çeşitli amaçlar için çeşitli efektler elde etmek için çeşitli akrilik bazlı ortamlar kullanılır.

  • Kuruma süresini% 50’ye kadar düşürmek için akriliklere jel geciktirici ilave edilir.
  • Akrilik boyaya geniş bir boya boyası kullanmadan derinlik kazandırmak için doku macunu eklenir.
  • Metalik veya sedefli ortamlar, renkleri korurken akriliklere metalik veya parlak bir son verir.
  • Mat veya parlak vernikler, çevreyi korumak için bitmiş bir işin üstüne boyanır veya püskürtülür.
  • Diğer kuru renklere göre şeffaf camlar için ince akrilik renklere sır ortamı eklenir.

 

Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır” yazısında 22 düşünce

  1. muhammed menap diyor ki:

    Merhabalar su bazlı gri akrilik boyanın üzerine su bazlı şeffaf vernik sürsem sorun olur mu ? Zeminde olacağı için akrilik boya soyulur diye korkuyorum vernik ile pürüzsüz bir yüzey oluşacağını düşünüyorum. Akıl verebilir misiniz ?

  2. Sedat uztüre diyor ki:

    Balıkçılık ta kullanılan kurşun ağırlıkları boyamak için[tuzlu su ve tatlı su kullanma ortamı] için boya önerirmisiniz. Teşekkür ederim

  3. Mehmet TUNA diyor ki:

    Merabalar, hobi amaçlı balıkçılık ve sahte balık, mantar şamandıra yapıyorum. Akrilik boya ile boyama yapilabilir mi?
    Koruyucu olarak üste ne önerirsiniz? Teşekkürler.

  4. Zeynep diyor ki:

    Merhabalar. Eski kahverengi zigon sehbamızı krem akrilik boya ile boyadım. Ama birbirinin içine sokunca boyası hemen attı. Üzerine vernik sürmem söylendi ama hangi verniği kullanacağımı bilmiyorum. Dayanıklışığı en fazla ve akriliğin üzerine kullanacağım boya hangisi olur acaba?

  5. Ali Erbaş diyor ki:

    Akrilik boyayı bobin l hamur kağıtları renkli boyamada kullanılabilir mi bizim boyalar suda çözülüyor çözülmeyen boya lazım bilgilendirirseniz sevinirim

  6. İlyas diyor ki:

    İyi günler kardeşime beyaz yazı tahtası yapacağım ahşap malzeme üzerine uygulasam tahta kalemiyle kullanım sonrası silindiği zaman yüzey bozulur mu boyası çıkarmı iyi günler

  7. İrem diyor ki:

    Merhaba porselen bardak boyamak için akrilik boya kullanabilir miyim? Boyamadan sonra vernik sürsem bulaşık makinesinde bozulur mu yoksa porselen için ayrı boya mı almalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Merhaba! Permolit Boya'ya hoş geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?